Underhåll av tak.

Hur man underhåller ett tak.

Trasiga takpannor

När det regnar, kolla efter vatten som rinner bakom hängrännan ut på nedre fotplåten, detta funkar bara om hängrännan sitter i en regel längst ner på takfoten, funkar ej om det sitter en kil eller om hängrännan sitter i sponten eller takfotsbrädan. Rinner det för mycket vatten så ska man upp och åtgärda eventuella spruckna pannor. Notera att yrsnö kan ta sig in långt under takpannorna och sedan smälta och droppa ut, detta är helt normalt.

Har du drönare så flyg upp och ta bilder, ju mindre man går på ett tak desto bättre både för taket och för sin säkerhet.

Kontrollera ränndalarna, limma fast bitar som lossnat med åren, vi använder oss främst av Tec7, den är välbeprövad av oss. Vid behov så använd ränndalskrok om pannorna envisas med att lossna.

Påväxt

Behandla med lämpligt medel mot påväxt var 3:e till 10:e år, beroende på hur nära och hur mycket träd det finns, samt hur mycket skugga som taket får.

Skrapa rent mossa om det hunnit komma, besprutar du enbart mossan på taket så blir det mycket som ligger kvar efter att det dött. Bäst är alltid att behandla i god tid för att slippa extraarbetet.

Takavvattning

Spola/torka rent undersidan hängrännor, särskilt viktigt vid kustnära områden. Detta är för att få bort saltet som i sin tur fräter sönder lacken.

Rensa i hängrännorna samt renstrattar, kolla så inget fastnat i stuprören, speciellt om du har tallar nära taket. För att inte riskera livet i onödan så köp en hängrännerensare, t ex Fiskars QuickFit 841006, kan vara smart att använda drönare för att se om man rensat bra nog.

Vinden

Inspektera vinden för fuktfläckar, särskilt vid kraftiga skyfall i kombination med vind, eller kraftigt regn ovanpå snö som smälter

Inspektera vinden för kondens, blir det mycket frost och sen blött p.g.a. detta så är det oftast problem med ventilationen i boarean.

Vindskivor

Måla vindskivorna regelbundet, samt grundolja ändträ samt skarvar innan målning så att virket blir mättat, det är där det främst ger sig snabbast. Detta gäller såklart även träfasad, speciellt på takkupor. Kolla så inga plåtskruvar börjat lossna.

Snö

Tänk på att vid stora snösamlingar på taket behöver snön tas ner, ett exempel på ett verktyg är Snöraka Ranch Plus 7,5m Teleskop

Undrar du vad det kostar att byta ett tak? Klicka här.

Underhåll lönar sig alltid i längden. Ibland kan det vara värt att anlita ett takvårdsföretag för detta. Vi samarbetar med LA Takvård. Detta då vi tänker på samma sätt, ingen målning av tak, ingen högtryck, utan mekanisk borttagning av mosssa, blåsa av, och behandla med medel.

Önskar du få en takpanna bytt eller åtgärdad, fästa nån plåt som lossnat, rengöra taket, rensa hängrännor, montera nocktätning m.m, kontakta Jeff på LA Takvård. 0765353300

Sadeltak

Byta tak kostnad

Valmat tak

Byta tak pris

Mansardtak (brutet tak)

Byta tak kostnad pris kvm m2